גינות הן דבר דינאמי, אשר צומח, פורח, נובל וחוזר חלילה. משתנה תדיר! אך בלי טיפול, השינויים האלה לא יהיו תמיד מלבבים ובוודאי במזג האוויר החמסיני והלח של הקיץ הישראלי. מה עושים? כיצד שומרים על הגינה רעננה ו"שמחה", גם בקיץ? אלה כמה רעיונות שימושיים:
שנו את העיצוב
ניתן לעצב גינות באופנים רבים ומגוונים מאוד. אם רציתם לרענן את מראה הגינה בעיצוב חדש, הקיץ עשוי להיות זמן מתאים לכך. כמובן, יש עיצובים שמתאימים לקיץ יותר ויש כאלה שפחות. אלמנטים כמו סוקולנטים לדוגמה, מסתדרים היטב בקיץ וגם מתאימים למראה המדברי קיצי. מבחינת העיצוב בכלל, אם תנסו ללכת על מראה "טרופי", אתם בוודאי בכיוון הנכון מבחינת מה שמתאים למזג אוויר חם ולח.
השקיה בכמות מדויקת - חסכוני וטוב לצמח
נחמד לעמוד בגינה המטופחת שלכם עם צינור מים ולהשקות ככה ימינה ושמאלה את כל מה שגדל בסביבה. נחמד, אבל בזבזני ולא יעיל. האם השקתם צמחים מסוימים יותר מדי? ואולי צמחים אחרים פחות מדי? סביר מאוד שהתשובה חיובית, לשתי השאלות. הפתרון לכך פשוט - השקיה בדיוק ורק לפי המומלץ עבור כל צמח. נשמע מסובך? לא בהכרח. ישנם מגוון פתרונות טכניים לכך, החל מהטפטפות הצנועות ועד "מחשבי השקיה" (בקרי השקיה). מחשבים אלה, עובדים עם ברזי השקיה מיוחדים שעליהם הם יכולים לשלוט באופן אוטומטי, לפי מה שכיוונתם מראש. אלה מערכות שימושיות גם עבור החורף אגב, שבו הגשמים לא יורדים בכל יום וגם כאשר יש גשם, כמותו לא אחידה. כך שזו השקעה אשר תשרת אתכם לאורך כל השנה.
חיפוי קרקע - שהמים לא יברחו
בקיץ השמש מייבשת את הקרקע בגינה שלכם יותר מאשר בחורף. הדבר מוביל לבזבוז מים, התייבשות וסדקים בקרקע. שיטה פשוטה לצמצם תופעה זו, היא לפזר "חיפוי קרקע". מדובר בחומרים שונים דוגמת טוף, שבבי עצים, עלים ועוד, אשר פשוט מכסים את הקרקע בשכבת מגן טבעית ודקה. למעשה, יש לכך תועלות נוספות, דוגמת צמצום צמיחת העשבים בגינה.
צמחיה לקיץ
כידוע, צמחים שונים מחבבים עונות שונות של השנה והדבר בוודאי משפיע על מראה הגינה שלכם. ניתן לתכנן לקראת הקיץ שתילת צמחים בהתאם לכך, בין אם אלה צמחי נוי או מאכל. אז אם תמיד תכננתם לנסות לגדל עגבניות (למשל), הקיץ הוא העונה לכך.
צמצום עשבים
חשוב לטפל בצמצום תופעת העשבים באופן יסודי עוד לפני הקיץ, אחרת בקיץ הם כבר יצמחו בצורה נרחבת מדי. עושים זאת בין השאר, בעזרת חומר "מונע הצצה".
דשא - או להשקיע או סינטטי
דשא גדל בכל חודשי השנה, אבל הוא מחבב במיוחד את תנאי האביב והקיץ. עם זאת, דשא דורש טיפול אינטנסיבי יחסית ויש אינספור סיבות, שעשויות לפגוע במצבו או במראהו, גם בקיץ. אם אין לכם דשא ואתם מעוניינים להוסיף את המראה המיוחד שלו לגינה שלכם, יש שתי אפשרויות בגדול. האחת, היא לשתול דשא "טבעי", ללמוד את הנושא ולהשקיע בו. האפשרות השנייה, היא להתקין דשא סינטטי. אם אתם לא מתמצאים בנושא הדשא המלאכותי, חשוב שתדעו שהוא מסוגל לספק מראה קרוב מאוד לזה של דשא טבעי וכל זאת, תוך הקטנה דרמטית, בצורך בטיפול שוטף בו. במידת הצורך, ניתן לנקות אותו אפילו עם שואב אבק! דשא כזה מתוצרת איכותית, גם יהיה לרוב עמיד לאורך זמן יותר מדשא טבעי. כך שמומלץ שלא למהר ולפסול אפשרות זו.
סידור לישיבה בחוץ
באופן טבעי, ישנה נטייה מוגברת לשבת ברחבי הגינה בקיץ, בשונה מעונת החורף הגשומה והקרה.
כדאי להיערך לכך מראש, אם זה בכיסאות, שולחנות, התקנת צלייה, תאורה, נרות דוחי יתושים וכל מה שעוזר לכם ליהנות מפעילות בגינה.
רשתות צל - הצללה זולה ויעילה
רשתות צל מספקות אמצעי זול, פשוט וקל מאוד לשימוש, להגנה על צמחים שרגישים לשמש ישירה ולתוספת נוחות עבורכם בגינה בקיץ. למרות פשטותו, אמצעי הצללה זה הוא למעשה די גמיש ורב שימושי, מבחינת גודל וצורת האזור שניתן לסגור באמצעותו. רשתות אלה מגיעות עם טבעות מובנות לשם קשירתן ומתיחתן ועם תפירה מיוחדת לחיזוק בפני השחיקה מצד רוחות ומזג האוויר בכלל. ניתן להשיג אותן במידות של עד שש מטר מרובע. גם לאחסן אותן קל למדי. כך שזה הוא סוג מוצר, שתמיד "טוב שיהיה בבית". כמובן, המשקיענים עשויים לבחור באמצעי הצללה מתקדמים ויפים יותר, דוגמת פרגולה מעץ.
גיזום
עצים מסוימים מספקים לא מעט צל והדבר משמעותי במיוחד בקיץ כמובן. ככלל, בקיץ מומלץ גיזום מתון בלבד. בחורף הגיזום דרוש יותר, בין השאר בכדי לצמצם סיכון של שבירת ענפים ברוח. כמו כן, גיזום משליך על הפסולת שהעץ מייצר, כמו פירות שנושרים ואתם צריכים לאסוף. מאחר שבקיץ סביר שתסתובבו יותר בגינה עצמה ובשביליה, גוברת החשיבות לניקיון מבחינה זו ולכן גם למניעה באמצעות גיזום.
דישון
יש לדשן לקראת הקיץ וחשוב לדעת באילו חומרים, כמויות וזמנים לעשות זאת, לשם קבלת תוצאה אופטימאלית. למי שלא מבינים בתחום מורכב זה, מומלץ להשתמש בדשן בשחרור איטי שמיועד לקיץ. מוצר זה גם חוסך עבורכם זמן. מפזרים אותו לפי ההנחיות והוא מתפרק בקרקע בהדרגה, לאורך זמן.
קומפוסט
את הקומפוסט שאתם "מבשלים" בחצר כדאי למקם בקיץ בצל, אולי מתחת לעץ שמספק צל. זאת, בכדי שלא יתייבש. למעשה, בקיץ נדרשת אפילו השקיה קבועה של הקומפוסט, לשם השגת רמת הלחות האידיאלית עבורו. כמובן, מכשיר קומפוסטר מומלץ בכל עונה. טיפ: בקיץ יש יותר עשבים. אם אתם מנכשים אותם, לא בהכרח כדאי לזרוק אותם לאחר מכן לערמת הקומפוסט. זאת, מאחר שהם עשויים להיות עם זרעים, אשר ינבטו לאחר פיזור הקומפוסט בגינה ויגרמו לצמיחת עשבים חוזרת.
הכתבה באדיבות אתר טוב תודה השוואת מחירים בין בעלי מקצוע.